fredag 30 april 2010

Fredagsbetraktelser: Utveckling, mod och musik

          Att ges möjlighet att växa med olika uppgifter är verkligen något jag upplevt mycket på ÅSS. Jag var precis fyllda 20 när jag började mitt vikariat på ÅSS och om några månader blir jag 23. Jag har utvecklats mycket på de här åren. Det hade jag förstås gjort även utan det jobb jag har men just arbetet på ÅSS har faktiskt utvecklat mig på sätt som kanske hade varit svåra att uppnå någon annanstans. Jag tror att jag har fått ta mer ansvar än många i min ålder och det är jag verkligen tacksam för. Men det allra bästa är ändå att jag fått göra det i en sådan härlig miljö i sällskap av så härliga människor!

       Ville bara säga det : ) Och just det ja, årsmötet förra helgen - som var både välbesökt och trevligt - var ett sådant där tillfälle där jag gavs ett förtroende och växte med uppgiften. Tack vare mina kollegors tilltro till mig föreslogs jag som sekreterare under mötet, en roll jag kände mig ganska nervös för att ta på mig. Men jag fixade det. Det är alltid lika härligt när man får och/eller tar på sig en utmaning och klarar av den. Ibland måste man inte ens klara av det hela till 100 % för att känna sig nöjd tycker jag, vissa gånger kan det vara gott nog att veta att man verkligen försökt! Det finns ett citat som jag tycker mycket om: Mod är inte att alltid klara av allting. Mod är att säga till sig själv varje kväll; Jag försöker igen imorgon.

       Rent generellt så har jag mått övervägande bra de senaste veckorna. Förra helgen kom jag på att mitt mestadels stabila och positiva humör på vissa sätt sammanfallit med att jag sen några veckor tillbaka äter både C-vitamin och D-vitamin dagligen. Det är förstås svårt att säga om detta har någon större inverkan, men det är ju åtminstone möjligt att det bidragit till viss grad… Så det kan vara ett litet tips kanske!

       På sistone har jag även ägnat extra mycket tid åt min musik, en syssla som kan ge mig oerhört mycket. Jag har både filat på gamla låtar och skrivit nytt, sjungit och spelat både piano och gitarr. Det känns en aning absurt nu när jag får ner det på pränt, men jag har faktiskt inte uppträtt solo på ungefär ett år nu! Tidigare har jag ändå med jämna mellanrum satt mig på en scen, även om det ofta varit den minimala scenen på Jazzå som är öppen varje måndag. Men man kan väl säga som så att jag helt enkelt under en lång tid inte känt mig tillräckligt stark och stabil för att utsätta mig för den utmaningen.

       Förra året var på många sätt ett kämpigt år för mig, men mycket vände i och med årsskiftet. Och förutom annat positivt har jag nu arbetat upp en riktig lust att försöka uppträda igen, jag saknar det verkligen. Så nu har jag faktiskt tackat ja till att spela några låtar på just Jazzå, måndag nästa vecka (3:e maj). Om någon skulle vilja titta förbi, så kommer jag ta plats på scen och köra några egna låtar ca kl 20.

       Skulle avslutningsvis vilja dela med mig av ett musiktips som jag precis börjat lyssna på igen nu i veckan, efter en alltför lång paus: Bandet Augustana, och särskilt deras album Can't Love Can't Hurt från 2008.

       För er som läst mitt inlägg från nästan exakt en månad tillbaka, vill jag också bara avsluta med att säga att det nu är 4 månader ’and counting’ för min del... Det känns riktigt bra!

       Glad valborg!
Vimbai Chivungu, deltidsanställd på ÅSS Göteborg.

 

Ris, ros, frågor eller synpunkter om bloggen? Kommentera gärna!

fredag 23 april 2010

Fredagsbetraktelser: Dag för dag, bit för bit...

Idag vill jag dela med mig av en gammal dikt jag skrev för ett antal år sen. Den har tidigare publicerats i vår fina medlemstidning ÅSS Emellan. Hoppas den kan inspirera eller väcka lite tankar.

 

Bit för bit

jag går upp
jag står upp
jag trillar nån gång

ser änglar
ser spöken
när natten känns lång

jag slår mig
jag lär mig
jag ger och jag får

går bakåt
går fram -
även cirklar gör spår

klär på mig
klär upp mig
klär ut mig ibland

tar för mig
tar till mig
tar ut på förhand

agerar
poserar
presterar en del

och stegvis
och bitvis
så blir jag mer hel

 

          Med önskan om en trevlig helg (vi kanske ses på årsmötet på söndag?),

Vimbai Chivungu, deltidsanställd på ÅSS Göteborg..

 

Ris, ros, frågor eller synpunkter om bloggen? Kommentera gärna!

fredag 16 april 2010

Fredagsbetraktelser: Aska, solsken och nötter

          Vulkanutbrott, askmoln och flygkaos. Det är skönt att man sitter på sitt kontor och snart ska gå på helgledigt, istället för fast på en flygplats någonstans i Europa…

        Här i Göteborg har det varit ännu en solig vecka och jag har försökt vara utomhus så mycket som möjligt.

        I onsdags tog jag och fem andra medlemmar ur ungdomsgruppen en härlig kvällspromenad i Skatås/Delsjöområdet; vi valde att runda Härlanda Tjärn och stannade halvvägs runt för att sitta och prata en stund i solskenet. Det var en trevlig aktivitet. Vi får se till att göra om den när det blivit lite varmare och då kanske ta med något att grilla!

       Det drar alltså ihop sig för årsmöte (25 april) och det går fint att anmäla sig till det till och med tisdag nästa vecka, ifall ni inte bestämt er ännu. I dagarna kommer ni som är medlemmar även att få inbjudan till årets sommarläger på Råddehults lägergård. Hoppas många vill följa med.

       Ikväll ska jag på en stå-upp-föreställning och hoppas på att få många goda skratt. På tal om goda skratt skulle jag vilja tipsa om boken Kan innehålla nötter, skriven av John O’Farrell. Det är en underhållande parodi som ger begreppet curlingföräldrar en helt ny innebörd…

 

Nu tackar jag för mig, hoppas ni får en härlig helg!

Vimbai Chivungu, deltidsanställd på ÅSS Göteborg.

 

 

Ris, ros, frågor eller synpunkter om bloggen? Kommentera gärna!

 

Nedan: Foto från promenaden

Img_9093

fredag 9 april 2010

Fredagsbetraktelser: En hyllning till detaljerna

          En tavla består ofta av en himla massa färgklickar och nyanser. En låt kan vara uppbyggd av väldigt många olika toner och ackordfärgningar. Och ett hav utgörs av oändligt många vattendroppar.

          Jag kan faktiskt inte komma på en enda sak som inte är uppbyggd av en massa små beståndsdelar. Ändå är det lätt ibland att fastna i helhetsperspektivet och inte riktigt se detaljerna.

          Har ni gått på promenad med ett barn någon gång? Då kanske ni känner igen er i att samma gamla väg, som du gått oräkneliga gånger förut, plötsligt kan ses med helt nya ögon. Barn är ofta väldigt uppmärksamma på omgivningen och lägger märke till saker som en stressad och målinriktad vuxen lätt missar. Oj, ligger det ett café här? Den där statyn har jag aldrig lagt märke till förut… Ja, den där hunden är verkligen gullig!

          När man varje dag överöses av nyheter om våldsdåd, naturkatastrofer och tragik är det kanske inte så konstigt om man får en rätt så mörk och skrämmande bild av världen. För mig känns det viktigt att inte förneka det hemska som sker men ändå se att det inte är hela sanningen. Långtifrån faktiskt. Det händer underbara saker varenda dag runtom i världen, stora som små, även om media ibland verkar lite ovilliga att ta upp dem.

          Ett leende eller ett uppmuntrande ord kan verkligen förgylla någons dag. Ett telefonsamtal eller ett sms kan inge lite hopp hos en människa som har det kämpigt. Det finns fullt av eldsjälar i vardagen, både i det stora och i det lilla. Man måste inte öppna ett barnhem eller jobba som volontär i ett utvecklingsland för att göra något gott (även om det är fantastiskt att det finns människor som gör sådant). Varje resa börjar som bekant med ett steg och varje liten handling kan vara betydelsefull. Återigen, tänk på myggan…

          Som medlem och anställd i ÅSS blir jag ofta rörd och imponerad av den stöttande och välkomnande anda som råder inom verksamheten. I en förening som vår ställs det kanske särskilt höga krav på att bemöta varandra med varsamhet och respekt, då många – både gamla som nya medlemmar – nog ibland känner sig lite extra sårbara och oroliga över exempelvis att passa in och tas emot väl.

          Jag är stolt och glad över att vara en del av ÅSS Göteborg. Alla föreningar är när allt kommer omkring uppbyggda av sina medlemmar och varje medlem är viktig. Glöm inte det! På tal om det har ni medlemmar väl nu fått kallelse till årsmötet 25 april? Mötet utgör en ypperlig chans att säga vad just du tycker om föreningen, vad som är bra och vad som skulle kunna bli bättre. Det är även en möjlighet att komma och träffa andra medlemmar och få veta mer om föreningen. Jag hoppas att vi ses där!

          Med önskan om en solig och trevlig helg,

Vimbai Chivungu, deltidsanställd på ÅSS Göteborg.

 

Ris, ros, frågor eller synpunkter om bloggen? Kommentera gärna!

torsdag 1 april 2010

Skärtorsdagsbetraktelser: Glad påsk!

          Imorgon är det långfredag och då står kontoret tomt... Passar därför på att skriva några rader idag istället.

          I helgen ska jag måla ägg, sminka kinderna röda, klistra fast silkespapper på påskris och skicka påskhälsningar till alla jag känner… funderar även på att klä ut mig till påskkäring och knacka dörr för att se om jag kanske kan samla ihop lite godis att äta vid påskbrasan.

           Nej, förlåt, det där var inte riktigt sant! Bara ett försök från min sida att få till ett litet aprilskämt… Fast jag blir faktiskt en aning sugen på att pyssla nu när jag skriver detta… ; ) Min påsk ser ut att bli rätt så stillsam; jag ska försöka ta det lugnt, plugga lite och förhoppningsvis röra på mig en del... gärna ute i solen om den behagar tittar fram.

           Oavsett om ni de närmsta dagarna ska äta påskmat, dricka påskmust och fira som bara den eller ni mest ser dessa dagar som ett välförtjänt tillfälle att koppla av, så hoppas jag att ni får en trevlig helg.

 

Glad påsk på er!

Vimbai Chivungu, deltidsanställd på ÅSS Göteborg

 

Ris, ros, frågor eller synpunkter om bloggen? Kommentera gärna!