måndag 30 maj 2016

Våga ta ett kliv ut i det okända

Här bjuder Jaana på sitt perspektiv från ÅSS rikskongress i Eskilstuna helgen 20-22 maj. Det var en helg då alla lokalföreningar var inbjudna för att träffas, diskutera gemensamma frågor samt välja en ny styrelse till riksförbundet. Jaana är bland annat suppleant i ÅSS Göteborgs styrelse och är aktiv i sociala medie-gruppen.

Hoppa utan fallskärm, att våga ta ett kliv ut i det okända

Jag kanske blir för personlig och privat i mitt inlägg men samtidigt så tycker jag det är livsviktigt att våga prata om det som känns besvärligt och obekvämt.

Det kändes nästan som att hoppa utan fallskärm när jag tog ett stort kliv utanför för min bekvämlighetszon genom att åka med till ÅSS kongress i Eskilstuna i helgen. Utåt sett kanske jag inte verkar vara orolig eller stressad men inombords kan det vara totalt kaos ibland. Jag har ett stort kontrollbehov och tycker inte om främmande och nya ting. Jag är inte diagnosticerad men jag har troligtvis flera neuropsykiatriska funktionsnedsättningar förutom social fobi och lite annat. 
Hotellet 
När jag skulle åka iväg med bussen på fredag eftermiddag var jag disträ, stressad och irriterad av på grund av händelser hemma. Resultatet av detta blev att jag glömde ”det viktigaste” min mobil. Jag upptäckte detta först efter jag åkt några hållplatser. Jag gick av först men vågade inte chansa på att hinna hem och sen till stan då det var långa köer. Jag hade varit förutseende dagen innan och skrivit lista på vad jag skulle packa ner så jag inte skulle glömma något. Men jag skrev inte upp så självklara saker som nycklar, busskort och mobil. Mobilen är inte så viktig för mig men det jobbigaste var att jag har mitt bankkort i mobilfodralet och jag hade inga kontanter heller. Även om det tog emot och jag kände mig klantig så frågade jag en av dem jag åkte med om jag kunde få låna pengar till söndag. Ett stort tack till denna vänliga medmänniska, du vet vem du är. Tack också till dig medresenär som delade med dig av din matsäck.

Jag lever ett väldigt stillsamt liv med inte så mycket intryck så det blev en överdos av intryck i helgen. Men det var en trevlig och givande helg som gav mycket. Så länge jag kan minnas så har jag känt mig som ett ufo i sociala sammanhang. En period använde jag mig av alkohol för att hantera min sociala fobi. Det fungerade bra, det fick mig att känna mig mer ”normal”. Men det var ingen bra lösning på sikt och det var svårt att dricka ”lagom”. Idag har jag lärt mig att leva med min sociala fobi och jag dricker väldigt sällan. När jag gör det så är det ett medvetet val och inte ett sätt att hantera social fobi.

Jag har haft ett matmissbruk och ”sockerberoende”. Det var ett sätt att hantera känslor och oro, ångest och stress. Idag har jag på egen hand lärt mig att hantera mitt ätande och mina känslor. Fast jag är fortfarande känslig och lättpåverkad och tar ”återfall” ibland. Men precis som med alkohol så är mina avsteg medvetna val. Jag kände mig lite ”besvärlig” när vi var på kongress då jag hade beställt specialkost. Men jag är glad över att jag vågade stå på mig och be om sådant som jag mår bra av att äta.

Att äta tillsammans med andra kan vara besvärligt när man som jag har social fobi. Jag är rädd för att händerna ska börja skaka, att jag ska spilla eller tappa nåt. Sen förväntas man vara social och prata samtidigt som man äter, detta känner jag mig inte riktigt bekväm med. Frukostarna under kongressen gick bra då det var mindre bord. På lördag kväll var det dukat långbord med trerätters middag, det var lite besvärligare. Jag tycker inte om att sitta inträngd utan vill alltid sitta ytterst i alla sammanhang. Kanske en medveten eller omedveten flyktinstinkt nedärvd från mina förfäder. Blir det för farligt och skrämmande så är det bra att ha en flyktväg. 
På kongressen 
Det var lite mingel på fredag och lördag kväll, något som jag har väldigt svårt för. Jag tror att det är mitt drag av Asperger plus social fobi som gör det svårt för mig. Jag har svårt för ”småprat” samtidigt så vet jag att man inte kan lösa världsproblem hela tiden. Sen har jag svårt för att förstå när jag kan säga något utan att avbryta någon eller prata i mun på någon annan. När jag ska säga något så tänker jag också att någon annan kanske tänkte säga något. Ja, jag vet att jag gör det svårt för mig själv, svårare än det behöver vara många gånger. Jag tycker det är lättare att vara social när man har en aktivitet som man gör tillsammans till exempel spelar nåt spel. Jag kan också tänka mig att vara med i en bokcirkel/filmklubb där man har ett specifikt diskussionsämne.

På lördagen hade vi grupparbete och rollspel. Två aktiviter som jag inte tycker så mycket om. Grupparbetet gick relativt bra, vi redovisade våra slutsatser på söndagen. Att stå inför andra och redovisa eller prata är något som jag tycker är obehagligt, men jag försöker träna på det. Rollspelet valde jag att avstå från, det kändes för obehagligt. Man skulle göra saker först två och två, jag tycker inte om så nära kontakt med andra människor.

Kontentan av helgens upplevelser är att jag känner mig nöjd och glad. Jag är stolt över att jag var så modig och vågade ta ett kliv ut i det okända.

Att åka på ÅSS kongress är en förmån som man kan ta del av när man är medlem i ÅSS, föreningen står för samtliga kostnader. Även om det var en stor utmaning och påfrestning för mig att åka iväg så rekommenderar jag och uppmuntrar jag andra att våga prova.
Den tidigare styrelsen hälsar välkomna 

måndag 9 maj 2016

Avkoppling och umgänge med ÅSS:arna i juni

Snart närmar sig sommarlägret med stora steg, och vi hoppas att sommarvärmen är hack i häl. Den 17-19 juni är det dags och vi håller till på samma ställe som förra året, nämligen Getterögården på Getterön som ligger ca. 5 km utanför Varberg. Vi har tillgång till gården från kl. 16 på fredag till kl. 12 på söndag. 

OBS! Det står fel datum i vårt utskick. Det är 17-19 juni som gäller, inget annat!




Den här helgen är till för att koppla av, njuta av trevligt umgänge, promenera i vacker natur, ta härliga (och förhoppningsvis inte smällkalla) bad, samt andra aktiviteter. Den är helt enkelt vad du vill göra den till!

Kostnad: kost och logi
  • Hela helgen      500:-
  • Endast fredag   75:-
  • Endast lördag   300:-
Anmälan görs genom att betala in lägeravgiften till ÅSS senast måndag 1 juni. Betalar gör du via PlusGiro 481 04 23-6 eller kontant på kansliet.

Mer detaljerad information kommer inom skickas ut till alla medlemmar. Men observera att rätt datum är fredag till söndag 17-19 juni
Hör av dig till kansliet på 031-13 70 91 om det är något du undrar över!

tisdag 3 maj 2016

Mental mur mot yttre påverkan

Alla upplever ångest under någon gång i sitt liv. Men vad innebär det när man har generaliserat ångestsyndrom (Generalized Anxiety Disorder)? Det här mycket vanliga ångestsyndromet kännetecknas av en konstant känsla av oro som sällan är befogad, och kan sätta igång redan i barndomen. Vad som orsakar oron och ångesten varierar, men GAD påverkar kort sagt hela ens tillvaro. Det här var ämnet när ÅSS fick besök av Claes Lind (leg. psykolog/leg. psykoterapeut/cert. handledare) förra tisdagen.

Att vara orolig, eller rädd, för att säga som vi egentligen tänker och känner är något många kan känna igen sig i. Skuld och skam är inte något vi gärna vill addera till vår redan konstanta oro, men våra känslor och drifter kan ibland krocka med vårt samvete och de ”regler” vi växt upp med. När vi fastnar mellan de här två ytterligheterna, kontroll (det vi bör göra/säga) och känsla (det vi vill göra/säga), är det inte konstigt att vi reagerar med ångest!
     Den konstanta ångestnivån resulterar i förhöjd stressnivå, vilket i vissa fall kan liknas vid emotionell utmattning. En följd av långvarig stress kan vara att vissa sinnen eller förnimmelser avtar, till exempel smak. Vissa substanser som finns i hjärnan kan laddas ur, så som serotonin och dopamin, vilket är varför medicinering kan behövas i vissa fall. Det är heller inte ovanligt med fysiska symtom som ett resultat av den psykiska oron.

Den ångest vi inte klarar av att bära på kan vi ibland omedvetet projicera på andra. På precis samma sätt kan vi själva påverkas av vår omgivning, vare sig vi vill eller inte. Speciellt människor med hög empati är mycket mottagliga för andras projektioner, vilket gör att vi ibland kanske bör fråga oss, ”vad är det jag känner, eller bär på, som egentligen är någon annans? Är det jag själv, eller någon annan, som har gjort mig nedstämd och orolig nu?” Vi påverkas av hur andra mår i större utsträckning än vad vi tror.
     För att inte råka ut för alltför stark inverkan från andra kan en strategi vara att sätta upp en mental mur mot yttre påverkan: på så sätt kan vi själv välja vilka vi vill släppa innanför vår mur och öppna upp oss för. Det kan även minska risken för att vi ger för mycket av oss själva till andra som inte ger något i gengäld, och på så sätt tömmer oss själva mentalt.

Ångest kan vara både specifik och generell, och GAD är ett ämne som intresserar många. Det märktes extra tydligt då lokalen under den här föreläsningen var proppfull. Förhoppningsvis kan framtida föreläsningar på ÅSS gottgöra de som inte fick plats!