måndag 7 mars 2011

Kroppen hjälper själen mäkta med

Vårens första föreläsning var populär. Det var i det närmaste fullsatt i ÅSS samlingslokal i tisdags. Ämnet var psykosomatisk medicin eller "kroppen hjälper själen mäkta med" som var Tatiana Siviks undertitel på sin föreläsning. 

Img_3757Img_3726Img_3727Img_3741
Efter en genomgång av organismens minnes- och kommunikationssystem tog hon upp hur våra olika förväntningar gör att vi kan uppfatta saker helt olika. Depression, ångest, aggression och smärta är fyra aspekter av livet som inte är sjukdom i sig men blir det om vi fastnar. Via kroppens kemiska signaler och trauman kom hon så småningom in på området stress. Det finns en könsskillnad, menade Tatiana, som gör att kvinnor oftare prioriterar bort sina egna intressen och män oftare prioriterar bort familj, när stressen pockar på. 

När hon kom in på olika sätt att handskas med stress påstod hon att det bara finns två måsten i livet; att dö och att välja. Vi kommer inte undan något av dem. Väljer gör vi alltid, vare sig vi tänker på det eller inte. Det avslutande hälsoreceptet rörde sig om motion. "Rör på dig två timmar om dagen. Gör du inget annat, se till att göra detta."

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar