tisdag 29 mars 2022

Tankar om krigsläget och solrosor

 

                            Bild från artikel i DN

ÅSS Göteborg har ju, som ni kanske märkt om ni till exempel varit inne på vår hemsida, en solros som symbol. Solros-symbolen står för vår del, för solidaritet, hopp och att vi hjälper varandra. 

Solrosen, Ukrainas nationalblomma, har även blivit symbolen för solidaritet med det ukrainska folket och motståndet mot den ryska invasionen. 

I svåra tider som dessa är detta budskap viktigare än någonsin. 

Vårt syfte är ju att informera om de olika ångestsyndromen samt hjälpa och stötta. Stötta dem som inte har någon annan att vända sig till eller som ett viktigt komplement till vården. 

Lyssnade tidigare idag på ett radioinslag, en 18-årig kvinna som flyr till Sverige och som just nu befann sig i en sal fylld med tältsängar i Krakow, Polen.

I intervjun berättade hon att hon var förundrad och förbluffad över all hjälp ukrainarna får från Sverige och övriga världen. ”Jag trodde inte ens världen visste om vårt lilla land Ukraina, långt mindre att de skulle samla ihop sig och göra allt för att hjälpa oss”.

Tanken hann slå mig, att ungefär så uttrycker sig många av våra nya medlemmar. I stil med att ”trodde ingen skulle vilja lyssna på mig, se mig och förstå mig". 

Det finns så många i vår värld som aldrig blivit bekräftade eller lyssnade på, och som kanske är de som allra mest behöver just detta, att bli sedda och hörda. 

Vi på ÅSS lider givetvis med det ukrainska folket som genomgår obeskrivliga prövningar just nu och dem kommer att behöva allas vårt stöd när dem kommer hit. 

Vi i omvärlden som hör om lidandet och känner stark oro inför hur kriget kommer sluta, behöver också allas vårt stöd och hjälp med att hantera sina känslor och tankar.

 

Jag skulle vilja ge några enkla knep för dig som känner stark oro just nu för det som sker. Till exempel: 

 1. Lyssna på nyheterna från säkra källor och håll dig ifrån nyheterna som kommer ifrån sociala medier, där det förekommer mycket desinformation.

 2. Lyssna kanske bara en gång per dag eller inte alls på nyheterna om du är uppe i en stark ångest eller depression.

 3. Titta ut genom fönstret eller ta dig en promenad på dina villkor. Titta upp och se att världen fortsätter, några kanske är ute på väg till eller ifrån jobbet, kanske några barn leker i lekparken, någon granne kanske röjer i trädgården, vårblommorna har börjat titta upp, krokusar och tussilago och all annan vacker vårgrönska (solrosor får vi dock vänta med att beskåda några månader🙂).
  Allt för du ska bryta oroande tankebanor för en liten stund och uppmärksamma att livet fortgår trots det svåra som händer.

 4. Kanske försöka att göra något för att hjälpa till. Den som inte har möjlighet att skänka pengar kan höra med någon av de stora hjälporganisationerna. Kanske har dem andra idéer på hur du kan hjälpa till. Att göra något känns ofta bättre än att bara sitta och oroa sig.

 5. Du kan också börja förbereda dig för kristider så du känner dig bättre förberedd om det skulle ske något här, till exempel om elen eller vattnet slås ut. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB har tips på hur du kan börja:

  https://www.msb.se/sv/rad-till-privatpersoner

  Om det känns överväldigande med alla olika råd om hur man kan/ska/bör förbereda sig så gör som med allt annat i livet, börja med det viktigaste, gör det enkelt och i den takt du orkar med. Det viktigaste är vatten då vi endast klarar oss ca 3 dygn utan vatten. 

 6. Försök sedan att fortsätta livet som vanligt också. Planera något roligt mm. Tänk på att sköta de basala grundbehoven såsom kost, sömn, motion och hygien. Annars blir tankearbetet svårare och det blir mycket svårare att hantera nyhetsflödet.

 7. Sist men inte minst: Sitt inte själv med dina tankar och ångesten. Speciellt inte om det går ut över din vardag. Prata med en vän, familj eller varför inte boka in ett stödsamtal på ÅSS eller boka in dig på några av våra andra aktiviteter. 

Tillsammans är vi starkare och tillsammans är vi som solrosor på en äng. Ingen ska behöva stå för sig själv och må dåligt. 🌻

Ta hand om dig!

 

Varma hälsningar,

Valérie på ÅSS


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar