fredag 8 oktober 2010

Fredagsbetraktelser: Strategier i höstmörker och vinterkyla

          I Metro stod det häromveckan om att den här vintern kan bli den kallaste i Europa på tusen år. SMHI ställde sig skeptiska till detta påstående. I vilket fall som helst så brukar mörkret och kylan under vinterhalvåret här i norra Sverige kunna ha ganska olika effekt på människor.

          Vissa känner sig lugna och rofyllda och tycker att hösten är en både vacker och charmig årstid - medan andra blir deppiga och trötta. Och en del kan nog känna en slags blandning av både positiva och negativa känslor. Själv tillhör jag den sista kategorin. Idag tänkte jag ta upp lite tips om vad man kan göra om eller när den här delen av året känns motig. Jag börjar med en gång.

          Lyssna på musik du verkligen tycker om. Titta på någon spännande eller rolig film. Läs en god bok eller inspirerande dikter. Omslut dig med varma filtar och levande ljus. Drick varm choklad eller te. Ta promenader och ta tillvara på de soltimmar som erbjuds. Gå och simma eller träna. Åk på spa. Ät choklad, frukt, grönsaker, vitaminer. Unna dig lite vardagslyx. Baka bullar, ett gott bröd eller en smarrig kaka. Laga en god middag till dig själv eller till ett gäng vänner.

          Unna dig en billig provprenumeration på någon härlig tidning. Prova kanske på ljusterapi. Skaffa (eller sticka) en riktigt mysig mössa, en halsduk eller ett par vantar. Prata om hur du mår med någon. Var extra varsam om motion, sömn och kost. Gå en kurs. Sy eller pyssla. Titta på semesterfoton - egna eller andras. Res bort om ekonomin tillåter. En weekend någonstans i Sverige kanske räcker. Ett miljöombyte kan göra mycket och måste inte nödvändigtvis vara till en varm och solig plats.

          Försök skriva dikter, en novell, eller att bara skriva av dig lite. Gå ut och ta foton på träd, hav, skog, hus. Lär dig spela ett instrument eller spela något du redan kan. Sjung. Skriv en blogg, eller följ någon annans. Hälsa på vänner, släkt eller bekanta. Skriv en insändare till en tidning.

          Eller skriv en helt egen lista med saker du mår bra av. Eller strunta för all del i lista om det känns bättre och gå på din känsla. I slutändan är nog du den som vet bäst vad som gör dig gott.

          Ett sista litet ord på vägen som någon okänd talare en gång sagt: ”Se till att solen lyser på dig, inifrån eller utifrån”.

          Med önskan om en trevlig helg,
Vimbai Chivungu, deltidsanställd på ÅSS Göteborg

 

Ris, ros, frågor eller synpunkter om bloggen? Kommentera gärna! 

Kretapeacelove_263

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar