torsdag 7 juli 2011

Ångestparaden

Ångestparaden: "En av fyra - Alla för en"

Under parollen "En av fyra - Alla för en" går Ångestparaden från Medborgarplatsen till Kungsträdgården den 12 juli 2011 på kvällen. NSPH stöder evenemanget som vi hoppas ska bli en tradition.

 Med den här marschen vill vi rikta uppmärksamheten på att psykisk ohälsa är ett vanligt problem som de flesta av oss (en av fyra i befolkningen) någon gång i livet kommer att möta. Och då gäller det att vi stöttar varandra och tillsammans arbetar mot fördomar och utanförskap.

Namnet till trots ska detta inte bli någon sorgesam tillställning. Många med psykisk ohälsa drabbas av utanförskap men vi vill denna dag också lyfta fram kraften som finns och möjligheten till återhämtning även vid allvarlig psykisk sjukdom.

Paraden genomförs under den 16:de internationella Fountain House-konferensen. I paraden deltar människor från ett trettiotal länder.

Arrangörerna ser detta som första upplagan av ett event, som vi hoppas ska växa från år till år. Sprid ordet vidare. Alla som är intresserade är välkomna att delta i paraden. För mer information kontakta Fountain House Stockholm: kontor@fountainhouse.nu This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Samling vid Medborgarplatsen kl 18 och går till Kungsträdgården där dagen avslutas med Rock and Roll, allvarsord, humor och underhållning.

Bakgrund

Psykisk ohälsa är ett av de snabbast växande hoten mot folkhälsan i världen enligt Världshälsoorganisationen WHO. Självmord är den vanligaste dödsorsaken för personer under 40 år i Sverige

Fem gånger fler människor tar livet av sig än dör i trafiken. En av fyra kommer under sin levnad att behöva professionell hjälp för sina psykiska problem. Det kan vara din mor, din partner, din syster, din kusin eller kanske du själv.

Det är dags att göra slut på myter och föreställningar om psykisk ohälsa. Många tror att människor som drabbas av psykisk ohälsa är farliga. Men 97 procent av alla våldsbrott begås av psykiskt friska.

Många tror att den som får psykiska problem förblir sjuk resten av livet. Men de allra flesta tar sig tillbaka till ett fungerande liv.

Vill DU medverka till att sprida kunskap, bryta fördomar, visa empati och engagemang, kom till Medborgarplatsen den 12 juli och gå med i

ÅNGESTPARADEN FÖR PSYKISK HÄLSA

En av fyra - Alla för en!

Arrangör:

Fountain House Stockholm i samarbete med: NSPH, RSMH, SPES, RUS, Balans, RTN, Attention, Parasoll, Ananke, SFPH, Sveriges Fontänhus, HSO, Handisam, Hjälpmedelsinstitutet, CEPI, SKL, Hyresgästföreningen.

Paradlogga_210_front_rgb

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar