torsdag 2 mars 2017

Gästinlägg: Psykosyntes - spännande terapiform

Emma gick på föreläsningen om psykosyntes i tisdags. Hon skrev ihop ett gästinlägg till bloggen. Det tackar vi så mycket för! Psykosyntes - en spännande terapiform

Här har ni en tacksam medlem. Tacksam över att jag har möjlighet att gå på spännande föreläsningar, helt gratis. Speciellt den här våren känns dom extra spännande tycker jag. Så många intressanta teman och terapiformer. Var besviken över att jag missade föreläsningen Miljö eller genetik, vad styr hjärnan? förra gången men jag var så trött då. Är väldigt glad att jag trots trötthet denna gång gick på föreläsningen om psykosyntes. Detta verkar vara en terapiform för mig! Man fokuserar på hela människan, allt från barndomstrauman till personlig potential till växande och väver in metoder från många andra terapiformer och från österländsk filosofi. Nä, det kan väl knappast bli bättre tycker jag det låter som. Det bästa av det bästa. 

Speciellt spännande tyckte jag det var med delpersonligheter. Delar av oss själva som inte alltid är så lätta att handskas med och som finns där till följd av hur våra behov blivit bemötta under barndomen och livet. Jag kan redan identifiera flera av mina egna delpersonligheter; Den duktiga flickan, den tysta/osynliga, offret, rebellen, den kreativa osv. 

I psykosyntesen menar man att man behöver lära känna och förstå dessa delar av sig själv och inte låta dom styra ens liv utan istället själv försöka få delpersonligheterna att funka bra ihop, som en dirigent för en orkester. Jag är dirigenten som ska dirigera delpersonligheterna så att det blidas, tja, i alla fall skaplig musik, i bästa fall ljuv ;) 

Nä, det här är nog inte helt lätt, det krävs nog en hel del ”lära kännande” och hjälp från någon som är utbildad inom detta område. Jag blir sugen på att själv prova psykosyntes och det väckte också tankar om att detta kanske skulle vara en terapiform som jag skulle kunna tänka mig utbilda mig inom eftersom jag har drömmar om att själv arbeta med människors växande. 

Nästa vecka blir det föreläsning om Psykodynamisk terapi och den ska jag försöka närvara på och kanske skriva om min upplevelse och tankar här i bloggen efteråt. 

Kramar från Emma, Åss-medlem

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar