fredag 7 maj 2010

Fredagsbetraktelser: Tillsammans är vi starka

          Det har varit en både mörk och ljus vecka, vilket väl egentligen alla veckor är på många sätt. Ljus och mörker blandas. Just nu är många upprörda över de besparingar som kommer att ske inom Göteborgs psykiatri under året och som redan börjat träda i kraft.

          I veckan stängde den psykiatriska akutmottagningen på Sahlgrenska Sjukhuset. Personer med akuta psykiska besvär hänvisas nu istället till Östra Sjukhusets psykiatriska akutmottagning, som fortsättningsvis kommer att vara öppen dygnet runt. Beslutet förklaras bland annat med ökad effektivitet och samlad kompetens. Tittar man närmare på förändringen ser man dock att det handlar om rena nedskärningar. Till och med personal själva är kritiska.

          Nedan några röster om ämnet:

          En debattartikel i gårdagens Göteborgs-Posten

          Ledarartikel i Göteborgs-Posten från i onsdags .

          Artikel med uttalanden från berörd personal .

          Om man ska se till något bra som veckans förändringar fört med sig så skulle det väl vara just ökad uppmärksamhet i media gällande psykisk ohälsa och dessa viktiga frågor, som ju berör så många. Det är bra att det skapas en debatt, tycker jag.

          På tal om ökad uppmärksamhet har det ju även hänt glädjande saker under veckan. Exempelvis har attitydförändringsprojektet Hjärnkoll (tidigare Attityduppdraget) satt igång på allvar, med aktioner runtom i landet. Hjärnkoll är en kampanj med temat ”Hjälp till att slå hål på myterna om psykisk ohälsa”, som drivs av Handisam i samarbete med NSPH, på uppdrag av regeringen.

          Ilska tror jag kan fungera som en drivkraft om man använder den på rätt sätt. Det är lätt att bli nedslagen och upprörd över olika tings ordning men ändå sitta där med armarna i kors. Istället kan man gå ut och göra något - litet eller stort! Skriva några rader i sin blogg, lägga till Hjärnkolls eller ÅSS webbadress på slutet av alla mail man skickar, prata med folk man känner, skriva en insändare… Att engagera sig i föreningar som ÅSS är också ett sätt att göra en skillnad..

          Har ni några fler förslag på vad som kan göras? Hör gärna av er! Tillsammans är vi starka!

          Med önskan om en trevlig helg,
Vimbai Chivungu, deltidsanställd på ÅSS Göteborg

 

Ris, ros, frågor eller synpunkter om bloggen? Kommentera gärna! 

          Jag stödjer kampanjen Hjärnkoll. Lär mer om hur du kan slå
hål på myterna om psykisk ohälsa på
www.hjarnkoll.org

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar