fredag 9 april 2010

Fredagsbetraktelser: En hyllning till detaljerna

          En tavla består ofta av en himla massa färgklickar och nyanser. En låt kan vara uppbyggd av väldigt många olika toner och ackordfärgningar. Och ett hav utgörs av oändligt många vattendroppar.

          Jag kan faktiskt inte komma på en enda sak som inte är uppbyggd av en massa små beståndsdelar. Ändå är det lätt ibland att fastna i helhetsperspektivet och inte riktigt se detaljerna.

          Har ni gått på promenad med ett barn någon gång? Då kanske ni känner igen er i att samma gamla väg, som du gått oräkneliga gånger förut, plötsligt kan ses med helt nya ögon. Barn är ofta väldigt uppmärksamma på omgivningen och lägger märke till saker som en stressad och målinriktad vuxen lätt missar. Oj, ligger det ett café här? Den där statyn har jag aldrig lagt märke till förut… Ja, den där hunden är verkligen gullig!

          När man varje dag överöses av nyheter om våldsdåd, naturkatastrofer och tragik är det kanske inte så konstigt om man får en rätt så mörk och skrämmande bild av världen. För mig känns det viktigt att inte förneka det hemska som sker men ändå se att det inte är hela sanningen. Långtifrån faktiskt. Det händer underbara saker varenda dag runtom i världen, stora som små, även om media ibland verkar lite ovilliga att ta upp dem.

          Ett leende eller ett uppmuntrande ord kan verkligen förgylla någons dag. Ett telefonsamtal eller ett sms kan inge lite hopp hos en människa som har det kämpigt. Det finns fullt av eldsjälar i vardagen, både i det stora och i det lilla. Man måste inte öppna ett barnhem eller jobba som volontär i ett utvecklingsland för att göra något gott (även om det är fantastiskt att det finns människor som gör sådant). Varje resa börjar som bekant med ett steg och varje liten handling kan vara betydelsefull. Återigen, tänk på myggan…

          Som medlem och anställd i ÅSS blir jag ofta rörd och imponerad av den stöttande och välkomnande anda som råder inom verksamheten. I en förening som vår ställs det kanske särskilt höga krav på att bemöta varandra med varsamhet och respekt, då många – både gamla som nya medlemmar – nog ibland känner sig lite extra sårbara och oroliga över exempelvis att passa in och tas emot väl.

          Jag är stolt och glad över att vara en del av ÅSS Göteborg. Alla föreningar är när allt kommer omkring uppbyggda av sina medlemmar och varje medlem är viktig. Glöm inte det! På tal om det har ni medlemmar väl nu fått kallelse till årsmötet 25 april? Mötet utgör en ypperlig chans att säga vad just du tycker om föreningen, vad som är bra och vad som skulle kunna bli bättre. Det är även en möjlighet att komma och träffa andra medlemmar och få veta mer om föreningen. Jag hoppas att vi ses där!

          Med önskan om en solig och trevlig helg,

Vimbai Chivungu, deltidsanställd på ÅSS Göteborg.

 

Ris, ros, frågor eller synpunkter om bloggen? Kommentera gärna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar